Wifi genom tjocka väggar

Ett WiFi starkt nog för att arrangera videokonferenser och samtidigt streama Netflix i ett hotell med inbyggd signalstörning. Det var utmaningen som Axians bjöds på när Livgrenadjärmässen Hotell i Linköping hörde av sig och bad om en nätverkslösning.

En meter tjocka betongväggar separerar rummen på Livgrenadjärmässen. Det är Sveriges enda officersmäss som har ett hotell.

Så vitt jag vet är det den enda mäss som överhuvudtaget är i kommersiellt bruk. Så det gör det till en väldigt unik plats”, säger Anna Wallentinson, vd på Livgrenadjärmässen.

Hotellet består av femton rum, varav alla har militärhistoriska namn som Regementsexpeditionen och Sveaartilleristen, och hela byggnaden ligger i en gammal officersmäss på ett före detta Kasernområde i Linköping.

Mässen hade en gång i tiden en viktig betydelse för ett av världens äldsta regemente, och just Livgrenadjärsmässen är det enda som finns bevarat från regementstiden. Hotellet öppnades i maj 2019 och var en del av utökningen av den befintliga konferens- och festvåningen som varit i bruk sedan 2002.

Vi har allt från par som kommer hit på en romantisk weekend, studentfester och konferensdeltagare från hela landet. Är man här i jobb och ska ha konferenssamtal eller om man är på semester och bara vill streama Netflix så är det förstår av yttersta vikt att vi har ett trådlöst nätverk som verkligen fungerar”, säger Anna.

Men det var lättare sagt än gjort. De femton hotellrummen, såväl som resten av anläggningen, är nämligen separerade av metertjocka betongväggar.

När vi installerade ett trådlöst nätverk på konferensanläggningen för några år sedan så kostade installationen flera hundratusen. Det är en väldigt komplicerad miljö och eftersom vi är ett litet hotell har vi inte råd att lägga enorma summor, tid och kraft på sådant”, säger Anna.

 

Vi ville ha både ett fungerande nätverk och en framtidsvision

Wallentinson Anna

Vd Livgrenadjärmässen

Anna kontaktade Axians för att undersöka om det inte gick att installera ett mer kostnadseffektivt nätverk. Martin Persson, konsultchef på Axians, var ansvarig för installationen på plats.

Vi pratar om metertjocka betongväggar och där kom det inte in någon signal frivilligt. I ett av rummen var det dessutom en inbyggd signalstörning”, säger Martin.

När Axians satte igång så upptäckte de att det satt något i en av väggarna som störde nätverkssignalen. Det tog ett tag innan de kunde lista ut vad det var. Men sen så insåg jag, att dagofficeren bodde i det rummet på den tiden då det var ett regemente, och där fick inga signaler komma in, och det visste jag inte!”, säger Anna.

I vanliga fall använder Axians ett datorprogram som simulerar var nätverkets anslutningspunkt bör placeras för att ha maximal effekt. Det gjorde man även denna gång, men datorprogrammet kunde inte förutse den signalstörning som var installerad i väggarna.

I programmet kan man välja om det är gipsvägg, tegelvägg, betongvägg eller något annat. Men det går inte att märka av signalstörningar. Så utfallet i verkligheten blev något helt annat än under simuleringen. Det upptäckte vi på plats när vi gjorde en så kallad ’AP on a stick survey’, för att kunna optimera var man ska montera accesspunkterna”, säger Martin.

Lösningen blev att installera en extra anslutningspunkt för nätverket utanför det före detta officersrummet, för att få bättre räckvidd på signalen.

Det jag gillar med Axians är att de inte bara erbjöd en lösning som fungerar idag, utan också en framtidsvision för hur vi ska kunna ha ett fungerade starkt nätverk de kommande tio åren. De kom hit med många egna initiativ, som jag som beställare uppskattar. De tyckte att det var roligt att ta sig an det här, och i slutändan löste de problemet och idag har vi ett starkt nätverk som fungerar”, säger Anna.

Det här var en utmaning utöver det vanliga. Man vill alltid ordna en bra helhetslösning och göra ett kostnadseffektivt jobb för kunden men man kan aldrig veta exakt hur utmaningen kommer se ut förrän man är där på plats och ska installera något. Därför gäller det att man alltid är nyfiken och kreativ i vårt jobb”, säger Martin.

För Anna är nästa steg att expandera verksamheten, med fler rum till hotellet.

Min dröm är att bygga ut hela hotellet, om vi får bygglovet som vi hoppas på. Men då blir det lite tunnare väggar”, säger hon.