Axians-Tjanster

Leverans av ICT-tjänster med ansvar för hela livscykeln

Med ett stort antal konsulter, egna datacenters och världens största molnleverantörer i ryggen tillhandahåller Axians ett stort spann av ICT-lösningar som kan levereras på plats hos kunden eller som en tjänst med ansvar över hela livscykeln.

Axians Vara kunder

Outsourcing – vi får våra kunders IT att fungera.

24 timmar om dygnet, 365 dagar om året får vi våra kunders IT att fungera.

Axians-Telecom-Drift

Vi förbättrar kommunikationen!

Vi är specialiserade inom utvecklingen av telefoni och erbjuder olika lösningar till både fasta och mobila nät för såväl operatörer som leverantörer av utrustning samt kommuner.

Hem » Kunskapshub

Vad händer i Microsofts licensvärld? Jag vet!

Nyheter inför Hösten 2017

Det händer en hel del inom licens och avtalsområdet hos Microsoft och jag kan tänka mig att det är svårt att hänga med, som tur är finns undertecknad här för att lysa upp vägen.

I takt med att Microsofts Onlinetjänster med Azure i spetsen tar fart så ökar även behovet för outsourcingbolag och andra Microsoft-partners att kunna erbjuda sina tjänster på dessa plattformar. Microsoft har tagit sina partners på allvar och skapat ett program som heter Cloud Solution Provider Program, kort sagt CSP.

Som en CSP kan man erbjuda licenser och Azure-förbrukning inom Microsoft Cloud tillsammans med sina egna tjänster och göra detta i ett enkelt och flexibelt format.

Det är Pay-as-you go på riktigt, du kan öka och minska i antal och då har inte den inlåsningseffekt som finns i de flesta volymlicensavtal.

CSP som program har funnits i några år nu, men det är först nu som vi märker att det tar fart och nyheterna under sommaren visar på den bredd som en CSP kan leverera produkter inom och det är tydligt att Microsoft satsar på den här modellen.

Några exempel på produkter en CSP kan erbjuda där vissa är nyheter som kommer att göras tillgängliga på programmet under hösten:

Microsoft 365

Detta är namnersättaren till produkten Secure Productive Enterprise som tidigare enbart fanns på volymlicensavtal. Var och en av produkterna som utgör bundlingen Microsoft 365 finns även som separata produkter att köpa från en CSP, möjlig att köpa utan krav om antal eller bindningstid.

  • Office 365 E3/E5
  • Windows 10 Enterprise E3/E5
  • Enterprise Mobility + Security E3/E5

 

Dynamics 365

CRM och affärssystem i ett men som kan köpas på lika flexibelt sätt som andra Microsoft Online tjänster, betala enbart för det du använder.

 

Säkerhetsprodukter

  • Advanced Threat Protection
  • Azure Information Protection
  • Azure Multifactor Authentication.

Alla dessa produkter ingår även i bundlingen Enterprise Mobility + Security tillsammans med en hel del annat matnyttigt, exempelvis Intune.

 

Azure

Du kan komma igång med en Azure prenumeration snabbt och smidigt och bli fakturerad enbart för din faktiska användning.

 

Visual Studio

Äntligen finns också möjligheten att via en CSP Azure-prenumeration köpa Visual Studio-produkter.

 

Det fina med att vara en CSP är att vi kan fortsätta att göra det som vi är bäst på – att få slutanvändare att känna kontroll och trygghet med sin IT – och förlänga våra tjänster och kundnäraservice till Microsofts Cloud-tjänster. Vi kan tillochmed göra det utan inlåsning och med full flexibilitet!

 

Har du frågor om licenser så hör gärna av dig till mig!
Jessica Tofte, License Advisor, jessica.tofte@axians.com

 

 

 

 

 

Så undviker du några vanliga fallgropar i licensdjungeln!

Mjukvarulicenser är kul – eller? Att ha valt mjukvarulicensiering som expertisområde kan verka tossigt, speciellt som det inte upplevs som det roligaste och mest kreativa inom IT. Jag har dessutom fallit för Microsofts licensiering och avtalsmodeller och då är det snudd på galenskap kan tyckas. Jag vill dock slå hål på det hela och göra mitt bästa att sprida ljus i det som många uppfattar som ett licensmörker.

I några omgångar kommer jag ge mig på att försöka förklara några enkla regler som är vettiga att tänka på så man inte gör bort sig och får den stora räkningen oväntat. Jag kommer att ge lite tips och tricks när det kommer till val av avtal och licensformer samt gå in på vad företag bör tänka på när de ska omförhandla sina Microsoft avtal.Denna första artikel kommer att hjälpa dig undvika några vanliga licensfallgropar.

 

”Jag vill dock slå hål på det hela och göra mitt bästa att sprida ljus i det som många uppfattar som ett licensmörker.”

Microsoft kallar det Multiplexing

Det finns inga genvägar, det är det första man ska tänka på när man bygger sin infrastruktur eller när man ska installera nya system. Microsoft har utvecklat produkter som de naturligtvis vill ha betalt för, det kommer således kosta pengar att använda dessa produkter.

Det enklaste exemplet rör SQL-licensiering och det faktum att SQL som databas används av väldigt många andra system – exempelvis tidrapportering.

Om du har ett tidrapporteringssystem som användarna loggar in i, det systemet ansluter i sin tur till SQL databasen för att samla in den information jag som användare har knappat in eller hämtat ut, räcker det då med bara 1 åtkomstlicens (det är ju bara systemet som ansluter till SQL server)?

Svaret är nej, både indirekt och direkt anslutning till SQL server behöver licensieras, kallat Multiplexing.

Således behöver alla de användare som faktiskt loggar in i tidrapporteringssystemet en licens för SQL även om den direkta anslutningen endast sker av systemet själv. Som tur är så finns det licensformer som licensierar kärnor i processorn istället för enskild användare vilket kan vara en enkel väg till sparade slantar.

Software Assurance eller inte?

Också ett av de vanligare diskussionsämnena när man pratar Microsoft licensiering.

Å ena sidan upplevs det bara som en dyr försäkring som ger mig den senaste versionen av min licensierade programvara – även fast det heter Assurance och inte Insurance – som du aldrig får tillbaka värdet av om du inte konstant uppgraderar. ”Det blir alltid dyrare att köpa på avbetalning med ränta än att betala UpFront”.

Å andra sidan så får jag som företag andra fördelar än rätten att installera den senaste versionen som släpps av den ”försäkrade” produkten och dessa fördelar är lätt att förbise. Några exempel är:

  • Failover rights hos SQL.
  • VDA licens hos Windows Client
  • Roaming Rights för Office paketet (nyttja Office-licensen från icke företagsägda datorer) och annat smått och gott.

Det är därför alltid en vettig idé att undersöka de respektive produkterna som det skall investeras i och sedan se den investeringen över en längre period än de närmaste 3 åren och kanske det viktigaste, vad skall du använda produkterna till så du inte låser in/ute dig. SA kan vara bra för vissa produkter men helt onödig för andra.

Jag hoppas att jag har spridit lite mer kännedom inom ämnet licens och fallgropar man ska försöka undvika. Vi på Axians finns tillgängliga för att ge dig råd, tips och rekommendationer kring din mjukvarulicensingering – och det behöver inte bara vara Microsoft. Så hör gärna av dig om du undrar något på: jessica.tofte@axians.se

Nästa artikel kommer att ge dig allt du vill veta kring Licens och mobilitet – och det är en hel del. Håll utkik!

/Jessica Tofte, Licence Advisor på Axians


Författare:
Jessica Tofte
Titel: License Advisor
Jobbat på Axians sen: juni 2016
Expertis: Software Licensing