Krönika

Ännu ett fantastiskt Axians-år har passerat med många spännande händelser och möten. Här har vi samlat några utav årets stora händelser!


Januari: Välkommen till SMART Conference

Inbjudningarna till årets stora Axians-händelse gick ut. SMART Conference som skulle äga rum på Berns i Stockholm 22 mars. Axians Ola Skoog pratade om molnet och Jan Hellgren från Axians pratade IoT, dessa i sällskap av många duktiga och intressanta talare.

smart-savethedate

Läs även: Axians IT-konsulter förstärker er organisation


Februari: Axians blir ny stolt IT-partner till SOS Barnbyar

SOS Barnbyar är en internationell välgörenhetsorganisation som finns i 135 länder. Den svenska verksamheten av SOS Barnbyar gav Axians äran att outsourca sin IT-drift och Axians blev deras nya IT-partner.

sosbarnbyarnyhet


Mars: Äntligen dags för SMART Conference!

Det blev en fullspäckad och mycket inspirerande dag på SMART Conference där vi samlade 200 personer på Berns i Stockholm. Talare som Kjell A Nordström och Björn Frantzén var på plats tillsammans med IT-beslutsfattare från hela Sverige. Vi på Axians vill rikta ett stort tack till alla fantastiska talare, engagerade deltagare och partners för en mycket inspirerande dag om smart digitalisering!

SMART1

Läs även: Axians stolta arbete med Invisible Friends


April: Introduktionsutbildning för Axians nyanställda

Vi på Axians är givetvis måna om våra medarbetare och det är extra viktigt att man som nyanställd får ett varmt välkomnande och lär känna sina kollegor och företaget på bästa sätt. Som ett led i detta samlar vi några gånger per år ett gäng laddade nyanställda för en introduktionsutbildning samt för att ge dom en rejäl inblick i Axians, självklart skedde det även detta år.

intro1

Läs även: Att bygga ett eget wi-fi nätverk


Maj: Webinars x 3: Resan till molnet

Vi bjöd in till tre stycken Webinars på temat ”resan till molnet” där ni fick chansen att lyssna på våra Azure-experters främsta råd och tips.

Axians-Azure-Webinar

Läs även: Lyckat seminarium om digitalisering av affärsprocesser


Juni: Välkommen till Azure IoT Bootcamp!

Eftersom att IoT är ett utav Axians satsningsområden. IoT öppnar upp för många nya affärer, möjligheter och samarbeten höll Axians Mikael Håkansson en mycket välbesökt och uppskattad bootcamp på temat.

IOTBootcamp

Läs även: Lerna satsar på hybrid IT och tecknar nytt avtal med Axians


Juli: Bli SMART under semestern!

Vi samlade alla inspirerande inspelade sessioner från SMART Conference, i Axians SMART Sommar-följetong, för att sprida all klokskap som ni fick ta del utav under semestern. Smart-Sommar-Logo


Augusti: Axians ledande på att skapa kundnöjdhet i Sverige!

Enligt Radars stora leverantörskvalitetsgranskning är Axians ledande på att skapa operativa, taktiska och strategiska värden hos sina kunder under 2017. Denna utmärkelse är vi förstås väldigt glada och stolta över!

Axians är ledande på att skapa kundnöjdhet i Sverige

Läs även: Axians talar om outsourcing och molnet på Radar Sourcing

Läs även: Träffa Axians på Cisco Connect

Läs även: SBAB förlänger outsourcingavtalet och etablerar ny framtidsanpassad bankplattform med Axians


September: Axians värvar IT-profil från Telia

Healthcare-profilen Niklas Sundler började i september som leverans- och driftansvarig på Axians. Niklas ansvarar nu för Axians driftleverans, framtagning av nya tjänster samt är med och stöttar digitaliseringsresan för våra kunder i Norden. Välkommen till Axians Niklas!

Axians_Niklas Sundler

Läs även: Axians är certifierade inom informationssäkerhet enligt ISO 27001:2013


Oktober: Axians på ett lyckat Techdays 2017!

Det bjöds på två fullspäckade och lyckade dagar under Microsofts TechDays med insiktsfulla sessioner och spännande möten i utställningen. Axians hade en välbesökt session den första konferensdagen där vår IoT-guru Mikael Håkansson tillsammans med vår kund inom energibranschen berättade om ”Don’t fail your IoT Project – lessons learned”. Se filmen från dagarna här!

Techdaysartikel

Läs även: Lyckat på Dagens Industris FinTech


November: Axians talade tillsammans med Nordic Cinema Group på Radar Summit 2017

15 november samlade Radar Summit över 700 svenska IT-beslutsfattare. Axians mötte besökarna i vår monter och hade även en välbesökt session om affärskritisk IT i molnet tillsammans med vår kund Nordic Cinema Group.

Radar-Summit-Axians-Joakim-Retzius

Läs även: Axians på Cloud Confession – GDPR edition


December: Axians CS-turnering

8 december gick Axians prestigefyllda CS-turnering av stapeln. Åtta stycken laddade lag möttes under kvällen i en spännande turnering där ett lag till slut stod som vinnare.

Cskväll6

Läs även: Rapport från Axians barnby i Santa Cruz, Bolivia


Vi vill rikta ett stort tack till alla som bidragit till ett fantastiskt 2017 – Nu blickar vi framåt mot ett minst lika härligt och lyckat Axians-år!

God-Jul-fran-Axians

En smart konferens med syfte att hjälpa dig att dra nytta av digitaliseringens fördelar!

Den 22 mars på Berns i Stockholm samlar vi Sveriges ledande IT-beslutsfattare och förändringsledare för att inspireras, diskutera, nätverka och dela erfarenheter under en heldagskonferens – SMART Conference 2017. Du kommer att få möta framstående IT-ledare, bästsäljande författare, förändringsledare och i vissa fall världsberömda talare. Vår konferens har ett enda syfte: att göra dig smartare och att hjälpa dig att dra nytta av digitaliseringens fördelar och ta rollen som företagets kanske viktigaste affärsstrateg. Vi lovar dig en framåtlutad konferens, där målet är att gå från ord till handling.

Talare-Smart-Conf

 

Några av våra talare under dagen. Läs om deras och alla andra talares sessioner här.

Under Smart Conference den 22 mars är vårt mål att hitta svar på följande frågor:
  • Var hittar du de digitala lösningar som stärker din konkurrenskraft?
  • Vilka hot kan du undanröja?
  • Vilka möjligheter har du att accelerera företagets framgång med nya IT-lösningar?
  • Hur gör du i praktiken digitaliseringen till din bästa vän?

Dagen kommer att bjuda på intressanta inblickar bakom kulisserna på företag och branscher som lyckats men även som misslyckats. Vi kommer att bjuda på möten med provocerande och i vissa fall världsberömda talare som älskar att ruska om och öppna dina sinnen. Men också handfasta arbetspass där du är med och vaskar fram de metoder som är optimala för just ditt företag.

När du går hem från Berns frampå kvällen har du inte bara med dig inspiration och nya idéer, som sätter fart på hjärnan. Du har framför allt med dig användbar kunskap, som sätter fart på affärerna.

Läs mer på: www.smartconference.se
Nar NÄR

22 mars 2017

Tid_SMART TID

09:00 – 17:00 med efterföljande After Work

Var_SMART VAR

BERNS i Stockholm

Varmt välkommen!

 

 

Håkan Lundgren | Teknisk Presale

Axians Håkan Lundgren arbetar som Teknisk Presale och hjälper dagligen företag att hitta den mest effektiva IT-lösningen för dem. I en krönika beskriver Håkan sina tankar kring upphandling av IT samt ger tre tips till alla er som står  inför att köpa en ny IT-lösning.

”Jag sitter ibland och drömmer mig bort genom olika biltillverkares sidor ”Bygg din egen bil”. Tänk vad härligt med en ny bil med massa roliga funktioner!

– Det där skulle jag vilja ha. Och så kanske det där! Helt plötsligt tittar jag på vad bilen med den utrustning jag valt skulle kosta och då inser jag att det inte är i närheten av vad jag tänkt mig. För så är det; tillvalen och ”extra allt” kostar.

När jag sitter och läser förfrågningar från presumtiva kunder så reagerar jag på ungefär samma sätt. Va? Företaget är inte så stort, men ändå skall de ha allt det där i sin miljö. Vet de vad de frågar efter? Vet de vad  det kommer att kosta om de verkligen skall ha allt det där och på ett fungerande och användbart sätt? Antagligen vet de inte det. Antagligen vet det inte heller att majoriteten av alla svar de får från möjliga leverantörer lyckas trolla bort många önskemål genom fina friskrivningar.

Köper du en bil med massa tillägg och sedan upptäcker att du inte fått det du betalt för så kommer du bli arg. Åka tillbaka till försäljaren och begära antingen en ny bil eller pengarna tillbaka.

”Skall du leva med en ny leverantör i minst tre år så är det otroligt viktigt att ni kan trivas tillsammans. Se en ömsesidighet i leveransen där båda parter skall bli nöjda.”

Om du upphandlar IT och inte får det du har frågat efter så kan du dra in jurister. Du kan börja lusläsa avtal och offerter. Men någonstans så har alltid leverantörerna mer koll på formuleringar än du. Formuleringarna är redan dubbelkollade och prövade av jurister och konstaterade som hållbara.

Så bli inte förvånad om du frågar efter en extrautrustad Audi men får en strippad Dacia när allt är klart. För det är faktiskt så enkelt att man får vad man betalar för och det billigaste alternativet är sällan det du frågar efter eller vill ha. Och risken är stor att när du väl fått vad du förväntade sig så är den ”billiga” leverantören minst lika dyr som flera andra ”dyrare” alternativ.

Mina tre tips:

1. Tänk efter och ställ kontrollfrågor. Upphandla gärna i dialogform. Och gå på magkänsla.

2. Skall du leva med en ny leverantör i minst tre år så är det otroligt viktigt att ni kan trivas tillsammans. Se en ömsesidighet i leveransen där båda parter skall bli nöjda. Tror du på att ditt ”billiga” alternativ kommer att leverera det?

3. Se till att ha allt som blivit överenskommet nedskrivet. Be om förtydliganden i text och var inte rädd att framstå som dum. Frågvishet tyder på nyfikenhet och intresse, inte okunskap.

Det är helt faktiskt så enkelt – precis som med bilar eller erbjudanden du får i din mailbox – att verkar det för bra för att vara sant så är det antagligen precis vad det är.”

/Håkan Lundgren, Technical Presale, Axians AB

Axians trendspanar inom Telecom-marknaden i Sverige och internationellt.

Telekommarknaden i Sverige har under de senaste 10-15 åren förändrats otroligt mycket där teknikutvecklingen har fullkomligt exploderat de senaste 7-8 åren. Dels i och med lanseringen av smarta telefoner, men även inom systemsidan. Det började med NMT på 80-talet, vidare till GSM 90-talet, 3G under 2000-talet – mer anpassat för dataöverföring för att mynna ut i dagens 4G-nät med relativt bra dataöverföringshastigheter. Vad kommer härnäst?

Nästa generation, kanske 5G, är under utveckling och troligtvis ännu mer anpassad för snabbare dataöverföring. Hårdvaran i en radiobasstation, som för 15 år sedan fyllde en normalstor garderob, är i dag mindre än en portfölj. Konkurrensen mellan de stora systemtillverkarna blir tuffare och tuffare både på den Svenska och den globala telekommarknaden. I ett samhälle med ständigt ökade krav på trådlös tillgänglighet, och ett förändrat användarbeteende, har operatörerna tvingats till enorma investeringar av infrastruktur och teknik för att möta de kraftigt ökade kraven.

 I takt med att byggbranschen drivs av att producera mer och mer energieffektiva hus, stängs radiosignaler ute, vilket leder till ökat behov av att bygga inomhustäckning i både offentliga byggnader, kontor och privata bostäder.

En tydlig trend de senaste åren, är att gränserna mellan mobil och fast kommunikation suddas ut och går mer och mer i varandra i och med utvecklingen av IP-teknik. Den ökade användningen av streamingtjänster, så som Netflix och Spotify, nyhetsflöden, spel och sociala medier, ställer inte bara krav på täckning, utan även på hög hastighet och kapacitet vilket är en stor utmaning för operatörerna. Kraven på operatörerna leder till behov av att förtäta de befintliga näten med miljardinvesteringar som följd.

I takt med att byggbranschen drivs av att producera mer och mer energieffektiva hus, stängs radiosignaler ute, vilket leder till ökat behov av att bygga inomhustäckning i både offentliga byggnader, kontor och privata bostäder. Den minskade användningen av fasta telefoner i hemmen, leder även till att säkerhetsaspekten måste beaktas vilket är ännu en fråga att hantera ur ett samhällsperspektiv. Pressen på operatörerna ökar i takt med att användarkraven ökar samt att Post och Telestyrelsen (PTS) följer samma trend med ökade krav för att operatörerna skall få behålla licenserna, i det redan trånga frekvensutrymmet.

Trenden i delar av Europa, och delar av världen, är att sammanslagningar av operatörer blivit allt vanligare. Kanske får vi se det hända även i Sverige inom snar framtid.

Det statliga Rakelnätet, även kallat ”blåljusnätet”, – avsett för kritiska samhällsfunktioner som bl.a. räddningstjänst, polis och ambulans står troligtvis inför ett stort behov av uppgradering de närmaste åren.

 

Läs om våra tjänster inom telecom